Skydiving of parachutespringen?

Wat is het verschil tussen Skydiving en Parachutespringen?

Het simpelste antwoord zou zijn dat Skydive Engels is voor Parachutespringen. Toch is dat niet waar. Er is wel degelijk een groot verschil namelijk. Eigenlijk hebben wij voor het woord skydive geen letterlijke vertaling naar het Nederlands. Terwijl parachutespringen in het Engels geen skydiving is maar gewoon Parachute Jumping. Ok, wat is het verschil dus?

De begin jaren van het parachutespringen

Los van een paar waaghalzen geïnspireerd door de beroemde tekeningen van Leonardo da Vinci die in de 19e eeuw met geïmproviseerde stukken doek, verstevigingen en wat touw ergens vanaf sprongen, meestal met fatale afloop, heeft de parachute pas echt een ontwikkeling ondergaan als redmiddel voor gevechtspiloten. Die behoefte ontstond met name in de eerste wereldoorlog. In de aanloop naar de tweede wereldoorlog was de parachute al zover ontwikkelt dat het ook een prima middel was om grote infanterie eenheden per vliegtuig op locatie te krijgen. Iets wat in de tweede wereldoorlog in grote schaal is uitgevoerd. Toen sprong je natuurlijk niet voor de lol. Maar eigenlijk was dit wel een hele spannende activiteit dat uit een vliegtuig springen. Na de tweede wereldoorlog is het parachutespringen langzaam maar zeker gaan groeien als een hele stoere hobbymatige activiteit. Alleen voor stoere mannen natuurlijk.

De nadruk van parachutespringen, ook in de beginjaren als hobby, was het uit een vliegtuig springen en levend en wel op de grond aankomen. Een bonus was het prachtige uitzicht als je onder de parachute hing. Je zou dus kunnen zeggen dat dit letterlijk het parachutespringen is.

Skydiving

De echte dare devils in die tijd ontdekte dat er tussen de fase dat je uit het vliegtuig springt en de parachute gaat openen een heel spannend moment bestaat. Dat is de vrijeval. 5 seconden was al heel wat en met 10 seconden vrijeval was het helemaal spectaculair. De natuurkundigen wisten namelijk al te vertellen dat je na 10 seconden niet meer versnelt en de eindsnelheid bereikt van ongeveer 200 km/u als je plat op je buik ligt. Men ging steeds meer van hogere hoogtes springen zodat de vrijeval langer kan duren. Zonder extra zuurstof kunnen wij als mensen op ruim 4 kilometer hoogte nog goed functioneren. Als je van die hoogte springt dan kan je een minuut vallen en in die minuut kan je werkelijk alles doen wat je maar wil. Dit is Skydiving.

Je kan skydiven plat op de buik. Je kan skydiven plat op de buik met meerdere mensen tegelijk. Je kan skydiven in een zittende positie, je kan skydiven op de kop, dus headdown. Je kan ook skydiven met een surfplank aan je voeten of skydiven met een pak aan met vleugels, de zogenaamde wingsuits. Maar je kan ook skydiven door een aantal zaken die hierboven staan te combineren. Skydiving is onbegrensd, de ultieme vrijheid! Bij skydiving ligt de nadruk dus op de vrijeval.

Weetjes

  • Skydiving plat op de buik bereik je een snelheid van bijna 200 km/u.
  • Skydiven Headdown bereik je met gemak een snelheid van 300 km/u.
  • Skydiven Headdown en je armen strak naast je lichaam en met de juiste techniek bereik je snelheden van wel 500 km/u.