Veelgestelde vragen

Kan iedereen een tandemsprong maken?
  • Je lichaamsgewicht mag niet zwaarder zijn dan 100 kg.
  • Je dient gewoon normaal gezond zijn.
  • Bij de landing moet je je benen een tijdje (10 seconden) omhoog kunnen houden.
  • Voor minder validen kunnen wij per persoon bekijken of een tandemsprong mogelijk is.
  • Onze adviesleeftijd is vanaf 8 jaar. Belangrijk is dat de persoon het zelf graag wil.
  • Voor minderjarigen is een handtekening van de wettelijke vertegenwoordiger(s) nodig.
  • Het is niet verstandig om te gaan springen wanneer je flink verkouden bent of je oren verstopt zitten. Bij een verkoudheid is de kans groot dat je niet goed je oren en holtes kan klaren.
  • Het is niet toegestaan om te springen onder invloed van zware medicijnen, drank en/of andere geestverruimende middelen.
Ik heb lenzen of een bril, is dat een probleem?

Dat is op zich geen enkel probleem. Wij leveren een beschermende bril die je over de eigen bril plaatst. Wij adviseren je wel in het geval van een fragiele bril een sportbril te dragen. Het dragen van een bril is dus mogelijk maar wel op eigen risico.

Welke kleren moet ik aan?

Je krijgt van ons een pak en springbril. In de zomer is een T-shirt genoeg om er onder aan te trekken en je korte/lange broek. Een rokje is minder handig. In andere jaargetijden voldoet een lekkere sweater en een broek. In de winter is het fijn om handschoenen aan te doen. Als schoeisel adviseren we stevige schoenen, liefst met veters. Ook sportschoenen voldoen. Bijna alles is goed maar we krijgen weleens mensen op badslippers of naaldhakken en die zijn niet geschikt om mee te springen (neem dan eventueel apart een paar sportschoenen mee).

Op welke leeftijd mag je tandemspringen?

We kennen geen echte ondergrens maar denken aan minimaal een jaar of 8. Dan past het kind goed in het harnas en kan ook zelf bepalen of hij of zij wil springen. We vinden het belangrijk dat het kind het zelf wil en niet door de omgeving wordt gepushed. Vaak praten instructeur en jonge kinderen vooraf even samen om goed in te kunnen schatten of het kind klaar is voor deze prachtige maar best “heftige” ervaring. Ouderen kunnen ook springen en als je lichamelijk fit bent is het wagen van de sprong op 70-jarige leeftijd geen probleem. Als je twijfelt of het voor jou verstandig is omdat je bijvoorbeeld een prothese hebt of gewoon last van een flinke verkoudheid, vraag ons gerust en we zullen het samen met je beoordelen.

Kan mijn familie, vrienden of collega's mee komen kijken?

Ja, we hebben een groot terras vanwaar je de vrije val boven het vliegveld en de landing op het veld goed kan zien.

Kan iemand ook meevliegen met het vliegtuig?

Nee, dat kan en mag helaas niet. Ons vliegtuig is ingericht als parachutisten vliegtuig met een grote deur die op hoogte open zal gaan zodat de parachutisten kunnen springen. Om deze reden mogen er geen passagiers aan boord zijn die geen specifieke functie hebben. Elke inzittende moet een parachute dragen en getraind zijn, of als passagier gekoppeld zijn aan een tandem-instructeur.

Is tandemspringen veilig?

Tandemspringen is heel veilig. Dat komt omdat je met zeer ervaren instructeurs springt die elk jaar weer aan zware eisen moeten voldoen. Zij hebben de techniek om de sprong veilig uit te voeren en houden zich bovendien aan strakke opgelegde uitvoeringsregels. De instructeurs zijn absoluut niet nonchalant maar komen soms zo over omdat ze jou en de medepassagiers op hun gemak willen stellen. Ook al doen ze vaak luchtig over de sprong met jou, ze zijn sterk geconcentreerd en gericht op het technisch juist en veilig uitvoeren van de sprong. Verder hebben wij de beschikking over de modernste en veiligste uitrustingen die er zijn. Een tandemuitrusting bestaat uit een hoofdparachute en een reserve-parachute. Bovendien is elke uitrusting voorzien van een soort computer die in bijzondere gevallen het openen van de parachute van de instructeur automatisch overneemt. Instructeur en techniek zorgen daarom samen voor optimale veiligheid.

Hoe lang duurt een tandemsprong?

Voor je tandemsprong kun je het beste een paar uur uittrekken. Als je aankomt begin je met de inschrijving en hoor je wanneer de tandemsprong is gepland. Wij reserveren een tijdstip maar daar kan wel een half uur of langer tussen zitten. Parachutespringen is weer afhankelijk en het kan zijn dat we door een regenbui, bewolking of zoiets vertraging hebben opgelopen.

Ben je eenmaal aan de beurt dan word je opgeroepen en krijg je een jumpsuit, harnas en de briefing. Die duurt ongeveer een kwartier. Kort daarna maak je kennis met je instructeur en samen met hem ga je naar het vliegtuig. De vlucht naar de afspring hoogte duurt ongeveer 10 to 15 minuten. Boven het vliegveld aangekomen springen jullie vastgekoppeld uit het vliegtuig. De vrije val en de glijvlucht onder de parachute duren zo’n 5 minuten tot de landing. Tot slot weer even omkleden en ontvangst van je certificaat.

Mag je een telefoon of kleine camera meenemen tijdens de tandemsprong?

Het meenemen van eigen camera’s en telefoons e.d. is een risico voor de instructeur en personen op de grond. Bovendien is het maken van opnames in de lucht specifiek gereguleerd. Het is dan ook niet toegestaan om zelf camera’s al dan niet vastgezet mee te nemen tijdens de sprong. Als je opnames wil van de sprong dan kan je een speciaal bevoegde en getrainde foto/video springer mee laten springen. Zie voor meer info “foto en videoreportage”.

Ik heb een sprong gereserveerd, maar wat als het op die dag slecht weer is?

Met name slechte weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Regen, mist, lage bewolking en stormachtige wind. Allemaal redenen om niet te gaan vliegen en springen. Meestal weten we pas op de dag zelf hoe het weer zich heeft ontwikkeld. Het heeft dan ook geen zin om een dag vooraf al op te bellen en te vragen naar het weer van de volgende dag. Het acht uur Journaal geeft de dag vooraf al wel een aardige indicatie. Als het weer niet goed genoeg is om de sprong uit te voeren zullen we met jou een nieuwe afspraak overleggen.

Kan een cameraman twee personen tegelijk filmen?

De cameraman valt mee met het tandempaar. Andere paartjes liggen vaak op honderden meters afstand in vrije val. Het is daarom niet mogelijk om die ook te filmen. In het vliegtuig, vooraf en tijdens de landing kunnen er natuurlijk wel van alle deelnemers opnamen worden gemaakt. Vertel je cameraman met wie je bent gekomen en hij zorgt dat ook zij zo nu en dan in beeld zijn.

Ik zie bij de tandemsprong in vrijeval een klein soort parachuutje, waar is die voor?

In de vrijeval valt een persoon die alleen springt ongeveer 200 km/u naar beneden. Bij een tandem echter, waarbij twee personen aan elkaar vast zitten zou het nog veel sneller gaan. Te snel om het nog comfortabel te laten zijn en bovendien zou ook het openen van de parachute een pijnlijke ervaring worden als het te snel gaat. Het kleine parachuutje (dat heet een droque) opent de tandemmaster vlak na het verlaten van het vliegtuig en zorgt dat de snelheid net zoals bij een persoon die alleen springt ongeveer 200 km/u blijft.

Heb je een andere vraag?

Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons altijd bellen op 055-3231604 of een mailtje sturen via ons contactformulier.